Weer vaartochten naar de weervisserij: Dit mag nooit, nooit, nooit verloren gaan

Glunderend van oor tot oor komen ze van boord. Een belevenis is het. Eindelijk weer een vaartocht naar de drie weren. Na twee jaar windstilte vanwege corona. Anneke Verbiest is razend enthousiast. “Dit moet elke Bergenaar een keer meemaken.

Door: Ben van den Aarssen | Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann

Anneke is samen met haar vriendin Hanneke Wijers. Beide Bergse dames zijn maar wat blij dat ze mee konden, eerst met het moederschip Zwerver 3 vanaf de Bergse Diepsluis en daarna in de sloep naar de weervisserij. “Het zat elke keer vol. We waren steeds net te laat.” Anneke en Hanneke zijn opgetogen over alle verhalen die ze gehoord hebben. “Die gidsen weten waar ze het over hebben. Echte verhalenvertellers zijn het.” 

De vaartochten zijn een initiatief van de Stichting Behoud Weervisserij, in samenwerking met de familie Van Dort. John van de Perre uit Bergen op Zoom is ook onder de indruk van de excursie. 

“Het is een vak dat al zo lang bestaat.’’ Van de Perre heeft lang in Groningen gewoond. Na de vaartocht weet hij een stuk meer af van het erfgoed in zijn huidige woonplaats. Van de Perre roemt de Stichting Behoud Weervisserij. “Die vrijwilligers zijn goud waard.”

Borsthoogte in het water

Van boord komt ook een afvaardiging van IVN De Groene Zoom, gidsen en bestuurders. Penningmeester Reijer van der Velden uit Halsteren legt uit dat de vaartocht naar de weren bedoeld is om de onderlinge banden weer aan te trekken na corona. “Het was hartstikke leuk, een belevenis. Hard werken ook, in de winter in het waadpak tot borsthoogte in het water.”

Op de steiger is Henk van Schilt in de weer met wat kistjes vis. De schoonzoon van de oude Cor van Dort is teleurgesteld over de vangst. ,,Een paar kilo geep, meer niet.’’ De geep wordt verkocht vanuit de eigen keuken. Lekkere vis, daar niet van. ,,Maar wel veel graten.’’ De voorbije twee jaar werd er ook nauwelijks ansjovis gevangen. 

Nooit verloren gaan

Anneke Verbiest blijft onverminderd positief. “We wachten op zuidwestenwind. Dan komt de ansjovis mee.” Verbiest is blij dat de traditie van de weervisserij behouden blijft. “Dit mag nooit, nooit, nooit verloren gaan.” 

De komende weken worden er nog diverse tochten naar de drie weren in de Oosterschelde georganiseerd. Tickets zijn hier te boeken.

Bron: BN/DeStem

Comments

  1. en als men belangstelling voor mijn AAA-boekje heeft: het is ook te koop bij de familie van Dort. In mijn boek komt de ansjovis / weervisserij én de familie van Dort vrij ook vrij uitgebreid aan de orde en natuurlijk het gedicht De Verliefde Ansjovis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *