Vaartochten / Boottochten

HET SEIZOEN ZIT EROP
Op 4 juli heeft de laatste vaartocht van dit seizoen plaatsgevonden. Wij willen iedereen die heeft deelgenomen bedanken voor de belangstelling! Het is onze intentie om in 2023 weer vaartochten te organiseren – graag tot dan!


Stichting Behoud Weervisserij organiseert sinds een aantal jaar toeristische vaartochten naar de weervisserij. Een bezoek aan de weren is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken. De tochten worden georganiseerd in de maanden mei en juni, als de ansjovis – waar het natuurlijk allemaal om te doen is – zich weer zou moeten laten zien in de Oosterschelde.

In de tabbladen hieronder vindt u alle belangrijke informatie met betrekking tot de vaartochten.

Beknopt programma
In de haven van de Bergse Diepsluis gaat u aan boord van het moederschip ‘Zwerver 3’. Deze brengt u in een half uur naar één van de drie weren. Daar kunt u overstappen op een sloep die bij het fuikgat voor anker gaat. De vissers gaan van boord om de vangst binnen te halen. Dit neemt ongeveer 45 minuten in beslag.

Na dit schouwspel vaart de sloep terug en gaat u weer aan boord van het moederschip, die u weer terugbrengt naar de Bergse Diepsluis. Aan boord vertelt een deskundige gids u meer over de weervisserij en de omgeving. Een bezoek aan de weervisserij duurt ongeveer drie uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergse Diepsluis.

Weersomstandigheden
De vaartochten vinden plaats in de buitenlucht. Daardoor hebben wij helaas te maken met de grillen van de natuur. Om de veiligheid van onze gasten te kunnen waarborgen, varen wij bij een te sterke wind niet uit en zijn wij genoodzaakt de tocht te verplaatsen. Mocht dit het geval zijn, dan streven wij ernaar de deelnemers daar ruim van tevoren over te berichten. Door de onvoorspelbaarheid van de natuur lukt dit helaas niet altijd. Wij vertrouwen op uw begrip daarvoor.
Boekingsinformatie
Voor meer informatie over de vaartochten, boekingsmogelijkheden of groeps-arrangementen kunt u contact met ons opnemen via vaartochten@behoudweervisserij.nl of het contactformulier.

Een overzicht van de beschikbare tochten kunt u binnenkort hier vinden. Hier kunt u tevens direct tickets voor een vaartocht boeken.

Beschikbaarheid
Vaartochten vinden alleen plaats in de maanden mei en juni. Daarom kunnen wij helaas niet tegemoetkomen aan verzoeken tot groepsarrangementen buiten deze periode.
Toegankelijkheid
Het moederschip ‘Zwerver 3’ en de vlet en sloepen (waarmee naar de weer wordt gevaren) zijn niet toegankelijk voor rolstoelen. Het moederschip beschikt wel over voldoende zitplaatsen, zowel binnen als op het dek. Bij de overstap van het moederschip op sloep of vlet moet 2-3 traptreden worden gedaald. Het maken van de overstap is daarom niet geschikt voor deelnemers die niet (goed) zelfstandig kunnen lopen of staan.
Algemene voorwaarden
Op de vaartochten zijn algemene voorwaarden van toepassing. Deze kunt u raadplegen via de volgende link: Algemene voorwaarden. Wij raden aan deze vóór het boeken van een vaartocht door te nemen. Als u een vaartocht boekt, dan gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met de algemene voorwaarden.
Ticket- en betaalpartners
Om het boeken van tickets te vereenvoudigen maken we dit jaar gebruik van een boekingsmodule (Flextickets) waarbij de de bestelling direct afgerekend kan worden. De betaling (via iDeal of overboeking) wordt verwerkt door Mollie – een van de meest vooraanstaande betaalplatformen in de Benelux.

Veelgestelde vragen

Kunnen de vaartochten doorgaan i.v.m. het coronavirus?
Door de versoepelingen is er op dit moment voldoende perspectief dat de vaartochten in mei en juni kunnen doorgaan. De komende maanden houden wij eventuele ontwikkelingen uiteraard scherp in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan zullen wij tickethouders tijdig informeren.

Ik heb geen tickets ontvangen. Wat nu?
Als de betaling is voltooid, krijgt u de tickets binnen enkele minuten per e-mail toegestuurd. Heeft u deze na een uur nog niet ontvangen, controleert u dan allereerst de map spam/ongewenste e-mail van uw e-mailprogramma. Het is mogelijk dat de e-mail met tickets voor spam is aangezien. De afzender van de e-mail met tickets is onze ticketpartner Flextickets met als e-mailadres tickets@flextickets.nl.

Indien de tickets zich niet in de map spam/ongewenste e-mail bevinden, controleert u dan via internetbankieren of het verschuldigde bedrag is afgeschreven van uw rekening. Aangezien de betaling plaatsvindt middels iDeal zou de afschrijving direct zichtbaar moeten zijn. Het betreffende bedrag is betaald aan Mollie. Dat is het bedrijf dat voor ons de betalingen verwerkt.

Als er geen transactie heeft plaatsgevonden, dan is er bij de iDeal-betaling vermoedelijk iets misgegaan waardoor de betaling niet is voltooid. Mocht er een transactie hebben plaatsgevonden en heeft u geen tickets ontvangen, neemt u dan contact op met vaartochtcoördinator Ad de Boeck via vaartochten@behoudweervisserij.nl of telefoonnummer 06 – 53 42 27 61.


(Hoe) kan ik een cadeau-/tegoedbon verzilveren?
Indien u beschikt over een cadeau-/tegoedbon voor een vaartocht naar de weervisserij dan kunt u deze uiteraard ook dit jaar gebruiken. Neemt u in dat geval even contact op met onze vaartochtcoördinator Ad de Boeck (e-mail: vaartochten@behoudweervisserij.nl | telefoonnummer: 06 – 53 42 27 61). In de online boekingsmodule kan een cadeau-/tegoedbon namelijk niet verzilverd worden.

Zijn de vaartochten geschikt voor mindervaliden?
Het moederschip ‘Zwerver 3’ en de vlet en sloepen (waarmee naar de weer wordt gevaren) zijn niet toegankelijk voor rolstoelen. Het moederschip beschikt wel over voldoende zitplaatsen, zowel binnen als op het dek. Bij de overstap van het moederschip op sloep of vlet moet 2 tot 3 traptreden worden gedaald. Het maken van de overstap is daarom niet geschikt voor deelnemers die niet (goed) zelfstandig kunnen lopen of staan. Het maken van de overstap is overigens niet verplicht. Houd u er wel rekening mee dat u vanaf het moederschip niets ziet van wat er plaatsvindt bij de weer.

Welke voorzieningen zijn er aan boord?
Op moederschip ‘Zwerver 3’ zijn tegen betaling koffie, thee, fris, alcoholische dranken en kleine versnaperingen verkrijgbaar. Het is niet toegestaan om aan boord zelf meegebracht eten en drinken te nuttigen. ‘Zwerver 3’ biedt zitplaatsen op het dek en in de kajuit. Er zijn toiletten aan boord.