Glunderend van oor tot oor komen ze van boord. Een belevenis is het. Eindelijk weer een vaartocht naar de drie weren. Na twee jaar windstilte vanwege corona. Anneke Verbiest is razend enthousiast. “Dit moet elke Bergenaar een keer meemaken.”

Glunderend van oor tot oor komen ze van boord. Een belevenis is het. Eindelijk weer een vaartocht naar de drie weren. Na twee jaar windstilte vanwege corona. Anneke Verbiest is razend enthousiast. “Dit moet elke Bergenaar een keer meemaken.”
Op 17 januari was het precies 25 jaar geleden dat de Stichting Behoud Weervisserij werd opgericht. Bij het bereiken van die mijlpaal hoort terugkijken en overheerst de trots op wat er in die voorbije kwarteeuw allemaal is bereikt. Ook zijn er zorgen.
Het einde van 2021 had voor Stichting Behoud Weervisserij nog een verrassing in petto. Met een mooie gift van Indezon Werken kunnen nieuwe waadpakken en hoodies voor de vrijwilligers worden aangeschaft.
Als kleine jongen hield Armand Kertzman al een spreekbeurt over de weervisserij. Onlangs rondde hij de opleiding Fotografie aan de Nederlandse Fotovakschool af met een eindopdracht rondom hetzelfde thema. De weervisserij blijft een bron van inspiratie en prikkelt 45 jaar later nog steeds zijn creativiteit.
Opnieuw een slecht jaar voor de Bergse weervissers van de familie Van Dort. In de voorbije weken liet de ansjovis zich maar mondjesmaat vangen in de Oosterschelde. En dat was vorig jaar ook al het geval. “Dit heeft mijn vader in 65 jaar niet meegemaakt”, zegt Rian van Dort.
Peter Raaijmakers is niet alleen een betrokken vrijwilliger van Stichting Behoud Weervisserij, hij is ook een begenadigd amateurschilder. Momenteel zijn twee van zijn werken over de weervisserij te zien in museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom, waar zij deel uitmaken van de reizende tentoonstelling Koele Wateren.
Op 2 november lanceerde de Bergse culinair schrijfster Margot Haest haar boek De Smaak van De Brabantse Wal & omgeving. Weervisser Henk van Schilt is namens firma Van Dort opgenomen als een van de Producenten van de Brabantse Wal – vanzelfsprekend vanwege de ambachtelijke wijze van vissen op ansjovis.
Eind juni kwam het ansjovisseizoen voor de firma Van Dort ten einde. Een seizoen waarin de natuur maar weer eens aantoonde onverbiddelijk en onvoorspelbaar te zijn – met een fractie van de vangst van vorig jaar als resultaat. “We maken ons maar niet druk, want je kunt er toch niets aan veranderen.”
Een seizoen om snel te vergeten. De ansjovis liet zich de voorbije weken maar mondjesmaat vangen in de drie weren in de Oosterschelde. Ondanks alle inspanningen van de Bergse weervissers van de familie Van Dort.
De telefoon staat roodgloeiend. De eerste berichtjes op Facebook dat er weer ansjovis is, triggeren Bergen op Zoom meteen. ,,Dinsdag hadden we vis, maar vandaag, woensdag, was het niks. We blijven twee keer per dag proberen. Meer kunnen we niet doen.”