Boek De weervissers van Bergen op Zoom

Over een eeuwenoude vangstmethode, mensen, vis en smaak!

De eerste druk van dit boek verscheen in 2015 in een oplage van 1500 stuks en was in een mum van tijd uitverkocht. Wij, van Stichting Behoud Weervisserij, vonden het een gemis dat dit complete naslagwerk over een uniek ambacht en erfgoed niet meer voor een breed publiek beschikbaar was. Daarom besloten we het boek opnieuw uit te geven én gelijk te actualiseren.

Ten opzichte van de oorspronkelijke uitgave heeft dit boek (293 pagina’s) een extra hoofdstuk over de belangrijkste gebeurtenissen uit de periode 2016 – 2022. Daarnaast is gedateerd geraakte informatie uit de eerste druk waar mogelijk gecorrigeerd, met respect voor de oorspronkelijke uitgave van het boek.

Verkooppunt:
Winkel firma Van Dort
Artilleriestraat 63, Bergen op Zoom
0164 – 236 017
U kunt contant betalen of pinnen

Verkoopprijs: €35,00

Flaptekst
Al vanaf de 17e eeuw wordt vanuit Bergen op Zoom en Tholen gevist door middel van visweren in de Oosterschelde. De vangst van ansjovis is hierbij het belangrijkste doel, maar ook andere vissoorten worden gevangen. Eén familiebedrijf uit Bergen op Zoom heeft nog steeds twee weren in gebruik. Uniek in Europa. De weervisserij is echt een traditie die hoort bij Bergen op Zoom en de Brabantse Wal. De lokaal gevangen ansjovis is onderdeel van het bekende AAA-menu, bestaande uit Ansjovis, Asperges en Aardbeien.

Dit boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van het visgebied en de eeuwenoude vangstmethode, maar zit ook bomvol familieverhalen, prachtige foto’s en natuurlijk mooie recepten. De weervisserij is een inspiratiebron voor schrijvers, dichters, fotografen, filmers en beeldend kunstenaars. Voor het eerst wordt de weervisserij vanuit verschillende invalshoeken belicht en samengebracht in één boek.

Zoals de titel al aangeeft, wordt vooral vanuit de Bergse context geschreven. Vele unieke afbeeldingen komen uit familiealbums en zijn nooit eerder voor een breed publiek toegankelijk geweest. Na het lezen van De Weervissers van Bergen op Zoom voelt u zich erfgenaam van het prachtige erfgoed dat weervisserij is. Zegt het voort!

Stichting Behoud Weervisserij wil deze unieke vorm van visserij en bijbehorende tradities voortzetten. De weervisserij is een nieuwe pijler voor de vrijetijdseconomie op de Brabantse Wal. De inzet is om bewoners en bezoekers van de Brabantse Wal alle aspecten van de weervisserij te laten beleven.

Inhoud
1. Ontstaan van het visgebied Adriaan van Roode

Onze kust

Stormvloeden en bedijkingen Periode 1250-1600 Periode 1600-1800 Periode 1800 – heden

2. De weervisserij op de Schelde Marianne Siewe

Het ontstaan De rol van het gilde Eigendom van de weren ‘Aanvaringen’ om het visrecht

3. Vissers Marc van der Steen

Kosten en baten Marianne Siewe

Pacht van de visgronden

5. Bergen op Zoom in de weer Gijs Asselbergs

Zuiderzee versus Oosterschelde De verpachting van visserijen Visweren in Nederland en elders Verwerking van de vangst Ontwikkeling en toekomst

6. Familieverhalen Marc van der Steen

Weervisser Bram Aertssen Weervissers Baaijen Weervissers Van Dort Weervissers Franken Weervissers De Haas Schippers, weervissers en visconservenfabrikanten Landa Willem Landa – van schipper tot weervisser tot portier van Bruynzeel Weervissers Gebroeders Withagen

7. Weervisserij culinair Marc van der Steen

Bergse ansjovis Ansjovis Ansjovis op z’n Bergs Gefrituurde ansjovis met ravigotesaus Ansjovis op mediterraanse wijze Ansjovis op zijn Grieks Ansjovisrolletjes Gemarineerde ansjovis Provençaalse ansjovis ‘Ansjovis-sneetje’ Ansjovisslaatje Geep en spanjolen Geep of ‘spanjolen’ in het groen Makreel Makreel uit de tagine Gegrilde makreel met een tomatensalsa Gestoomde makreel op Oosterse wijze Mul Rode mul met groene emulsie Een uitstapje naar de Middellandse Zee: Collioure, de Franse hoofdstad van de ansjovis

8. Weervisserij inspireert Marc van der Steen

Gedichten Liedjes 36 gasten en twee ansjovissen Vastenavend De Bergse Plaat Les amis de l’anchois

Over de auteurs

Stichting Behoud Weervisserij

9. Periode 2016 – 2022 Rick van Geel

Verkoop
Het boek De weervissers van Bergen op Zoom is te koop in de winkel van firma Van Dort (Artilleriestraat 63, Bergen op Zoom, 0164 – 236 017). In de winkel kan contant worden afgerekend of gepind. Het boek is ook online te bestellen via deze pagina.