Weervissers helpen landschapsbeheer op Brabantse Wal

Weervissers helpen landschapsbeheer op Brabantse Wal

Om in het voorjaar de visweren op de Oosterschelde te kunnen herstellen, hebben de weervissers van Van Dort uit Bergen op Zoom jaarlijks een flinke hoeveelheid hout nodig. Brabants Landschap wil op sommige plekken juist van hout af. En zo kappen de weervissers elk jaar hun eigen hout én dragen zij bij aan verantwoord landschapsbeheer op de Brabantse Wal.

In de verte klinkt het geratel van een motorzaag. De vele bussels takken naast de weg bij kaasboerderij De Zuidgeest bevestigen dat er in de omgeving flink wordt gewerkt. Aan het einde van de onverharde weg sjouwen mannen met kale boomstammen door een bosperceel. Het zijn vrijwilligers van Stichting Behoud Weervisserij, in gezelschap van weervissers Henk van Schilt en Corné van Dort.

Het is nog winter, maar de weervissers en vrijwilligers van Stichting Behoud Weervisserij zijn op het land al volop in voorbereiding op het nieuwe visseizoen. In januari en begin februari kappen zij hout op de Brabantse Wal. Dit gebeurt op door Brabants Landschap aangewezen percelen, waarbij verantwoord landschapsbeheer altijd het uitgangspunt vormt. Vaak gaat het om bomen die schade (kunnen) veroorzaken aan de omgeving en daarom moeten worden gekapt.

Houtwallen

Dit jaar vinden de werkzaamheden plaats nabij kaasboerderij De Zuidgeest. In dat gebied bevinden zich zogenaamde houtwallen. Afscheidingen, meestal begroeid met struiken en bomen, die men van oudsher vaak terugvindt in agrarische gebieden. Daar dienen ze onder andere als (erf)afscheiding en ter bevordering van de biodiversiteit. Om de structuur en vorm te behouden en de ecologische waarde te bevorderen, moeten houtwallen eens in de vijf tot zeven jaar gesnoeid worden. En juist de weervissers kunnen dat gesnoeide hout in het vroege voorjaar goed gebruiken voor het herstellen van hun visweren.

“We halen uit dit gebied zo’n vier vrachtwagenladingen met hout weg”, vertelt weervisser Henk van Schilt. “Daar verderop, langs de weg, ligt het dunne spul en in deze strook zagen we de dikkere palen. Die komen verder op zandplaat, bij het fuikgat, te staan. Die moeten daarom langer zijn en tegen een stootje kunnen”, legt hij uit. “Zo vinden we hier alles wat we nodig hebben.” De weervissers en vrijwilligers van de stichting zijn begin januari met de werkzaamheden gestart. Van Schilt verwacht dat de klus in februari is geklaard.

Excursies

De werkzaamheden – op het land en later op de Oosterschelde – vormen de opmaat naar een nieuw seizoen. Vanaf mei gaan de weervissers het water weer op en starten ook de excursies, die Stichting Behoud Weervisserij sinds 2012 organiseert. De stichting gaat komend seizoen zelfs een maand langer door en biedt ook in juli nog excursies aan. “Ondanks de tegenvallende vangsten van de afgelopen jaren, zijn de excursies onverminderd populair. Men wil dit unieke ambacht toch een keer van dichtbij meemaken”, vertelt PR-man Rick van Geel. “We ontvangen ook steeds meer belangstellenden van ver buiten de Brabantse Wal aan boord.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *