Dit jaar geen vaartochten meer naar de weervisserij

Er zullen dit jaar geen toeristische vaartochten naar de weervisserij meer plaatsvinden. Tot dat besluit is het bestuur van Stichting Behoud Weervisserij gekomen nu het verbod op evenementen als gevolg van de coronacrisis voorlopig van kracht blijft.

De vaartochten die in mei zouden plaatsvinden waren al geannuleerd vanwege het eerdere verbod op evenementen tot 1 juni. Nu duidelijk is geworden dat georganiseerde evenementen voorlopig verboden blijven, ziet Stichting Behoud Weervisserij zich helaas genoodzaakt om ook de vaartochten die gepland stonden voor de maand juni te annuleren. Dat betekent dat er voor het eerst geen toeristische vaartochten zullen plaatsvinden sinds 2012, toen er gestart werd met de vaartochten naar de weervisserij op de Oosterschelde.

Het afgelasten van de tochten is een domper en teleurstelling voor de stichting, vrijwilligers en natuurlijk iedereen die een vaartocht geboekt heeft. Voorzitter Kees Coppens: “We hadden er met z’n allen zin in om van 2020 een mooi seizoen te maken. De voorbereidingen waren perfect. Van het kappen van hout en herstel van de weren tot de verkoop van tickets, wat we dit jaar efficiënter hebben georganiseerd. Ook onze eigen gidsen waren tot in de puntjes voorbereid.” Iedereen die tickets voor de vaartochten in juni heeft aangeschaft, heeft persoonlijk bericht gehad en krijgt het volledige aankoopbedrag teruggestort.  

We hadden er met z’n allen zin in om van 2020 een mooi seizoen te maken. De voorbereidingen waren perfect.

Kees Coppens, voorzitter Stichting Behoud Weervisserij

Hoewel de vaartochten niet doorgaan, is het werk dat de vrijwilligers afgelopen maanden samen met firma Van Dort hebben verricht natuurlijk niet voor niets geweest. De ansjovis zou zich nu immers weer moeten laten zien in de Oosterschelde – coronacrisis of niet. Firma Van Dort is inmiddels begonnen met het vissen op de lekkernij, maar wordt ook geraakt door de huidige omstandigheden. Restaurants op de Brabantse Wal zijn namelijk belangrijke afnemers van de verse ansjovis en de horeca moet zeker tot 19 mei nog gesloten blijven.

Coppens: “Het mag duidelijk zijn dat firma Van Dort door deze situatie ook een ongewisse tijd doormaakt. Met onze vrijwilligers proberen wij hen in ieder geval zo goed mogelijk te ondersteunen bij het bijliggen, vissen en verkoop in de winkel. Daarbij worden uiteraard de algemeen geldende richtlijnen van het RIVM in acht genomen”.

De verse ansjovis die in het seizoen (mei t/m juli) wordt gevangen, wordt verkocht in de winkel van firma Van Dort. Ook andere vis, zoals geep en makreel, wordt in de winkel verkocht. Evenals potten met gezouten (ingemaakte) ansjovis. Aangezien de vangst van ansjovis grillig kan zijn, is het verstandig om in het seizoen van tevoren te bellen (0164 – 236 017) of er verse ansjovis verkrijgbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *