Dit is waarom het een superslecht jaar is voor de ansjovis

Een seizoen om snel te vergeten. De ansjovis liet zich de voorbije weken maar mondjesmaat vangen in de drie weren in de Oosterschelde. Ondanks alle inspanningen van de Bergse weervissers van de familie Van Dort.

Door: Jan van de Kasteele | Foto: archief Stichting Behoud Weervisserij

,,Een superslecht jaar, er zijn genoeg mensen die ze dit jaar niet hebben gegeten. Ze blijven bellen. Dat hoort er bij. Iedere dag weer”, vertelt Rian van Dort. Deze week gaan de vissers nog een paar dagen op pad nadat ze vanwege de harde wind een tijd aan wal moesten blijven. En dan zit het er op voor 2020. ,,Je doet er niks aan, het is de natuur, vorig jaar was het heel goed, nu niet. En waar het aan ligt?”

Eentiende

Volgens Rian van Dort is de totale vangst dit jaar zowat eentiende van die van vorig jaar. En dat zegt genoeg over het tegenstellende visseizoen. ,,Ons bord en de vlag bij onze winkel in de Artilleriestraat hebben we niet eens naar buiten gedaan. We schakelen nu over op paling en hopen dat dat wel goed gaat.”

Opvallend was wel dat aalscholvers en vooral zeehonden op de vis jaagden de voorbije weken, merkten de vissers. ,,Vooral zeehonden meer dan in andere jaren. Dat heeft vermoedelijk met de corona te maken. Die hebben meer vrijheid in het water gekregen dit  voorjaar, want vanaf maart kwam er geen bootje op het water.”

Tekenend

De eerste ansjovis liet zich tegen half mei vangen. Veel was het niet. De eerste vangst was tekenend voor de weken die volgden. De vissers van de familie krijgen bij de vangst assistentie van de vrijwilligers van de Stichting Behoud Weervisserij. Maar alle inspanningen hadden weinig resultaat.

,,Teleurstellend, na het goede seizoen vorig jaar, maar de historie wijst uit dat een goed of slecht seizoen zich niet laat voorspellen”, zegt woordvoerder Rick van Geel van de stichting. Die zet zich in voor het behoud en promotie van deze eeuwenoude en unieke methode van vis vangen in de Oosterschelde.

Door de coronacrisis zag de Stichting Behoud Weervisserij zich eerder al genoodzaakt de populaire vaartochten naar de weervisserij te cancelen. In vletjes kunnen deelnemers zien hoe de vissers hun werk doen in het weer. Maar dat kan niet met inachtneming van de anderhalve meter van corona.

Bron: BN/DeStem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *