Opnieuw een slecht jaar voor de ansjovis

Rian van Dort met de eerste ansjovis van 2020. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Opnieuw een slecht jaar voor de Bergse weervissers van de familie Van Dort. In de voorbije weken liet de ansjovis zich maar mondjesmaat vangen in de Oosterschelde. En dat was vorig jaar ook al het geval. “Dit heeft mijn vader in 65 jaar niet meegemaakt”, zegt Rian van Dort.

Door: Timo van de Kasteele | Foto: archief BN/deStem (Pix4Profs/Peter Braakmann) – Rian van Dort met magere vangst in 2020.

Het is een seizoen om snel te vergeten. “Vorig jaar vingen we nog een beetje. Nu zijn het er een paar per dag”, vervolgt Van Dort. “Daar kun je niet voor blijven uitvaren. Dan kost het geld.” Een directe oorzaak kan ze niet geven. “We denken dat het aan het koude voorjaar ligt. Maar het kan ook zomaar aan de bouw van de windmolens voor de Zeeuwse kust liggen. Het blijft gissen.”

Je doet er niks aan, dat is de natuur

Rian van Dort

Volgens Joey Volwater van onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research paait de ansjovis meestal in de maanden mei en juni, afhankelijk van de watertemperatuur. Die moet minimaal veertien graden zijn. “De Oosterschelde bereikte die temperatuur pas begin juni. De paaimigratie komt dit jaar waarschijnlijk pas laat op gang.”

De weervissers kijken het nog een paar dagen aan. In de hoop dat ze nog ansjovis aantreffen in de drie weren ter hoogte van de Bergse Diepsluis. Veel vertrouwen heeft Rian van Dort daar niet op. “Het is bijna eind juni. Die gaan niet meer komen. Je doet er niks aan, dat is de natuur.” Ook 2020 was een slecht jaar voor de Bergse weervissersfamilie. “Terwijl we toen juist een warm voorjaar hadden. Dus waar ligt het aan?”

Over op paling

Ondertussen kreeg Rian van Dort in haar winkel aan de Artilleriestraat bijna dagelijks de vraag wanneer de ansjovis komt. Keer op keer moest ze haar schouders ophalen. Normaal laat de eerste ansjovis zich begin mei vangen.

Toch zitten ze niet bij de pakken neer. “We schakelen nu over op paling uit het Zoommeer”, zegt ze. “Hopelijk gaat dat wel goed. Anders lopen we een hoop inkomsten mis.”

Ook de Bergse chef-kok René Vermeulen van restaurant ‘t Spuihuis baalt dat hij het dit jaar zonder ansjovis moet stellen. “Teleurstellend”, zegt hij. “Sommige gasten komen specifiek naar ons om ansjovis te eten. Die moet ik nu vertellen dat ze er niet zijn. En ook niet gaan komen. Tja, het blijft een natuurproduct en een goed of slecht seizoen laat zich niet voorspellen. Je kunt moeilijk de hele Oosterschelde leegscheppen.”

Geen vaartochten

Gevolg voor zijn menukaart heeft het niet. Wel schittert de ansjovis daar nu door afwezigheid, van elders importeren doet hij niet. “Het is vooral zuur voor de weervissers. Het is hun boterham.”

Niet alleen is er geen ansjovis. Ook de populaire vaartochten naar de weren in de Oosterschelde zijn gecanceld. Dat heeft niet zozeer met het uitblijven van de ansjovis te maken, maar met de nog altijd geldende anderhalve meterregel, laat Rick van Geel van Stichting Behoud Weervisserij weten. Hij en zijn vrijwilligers, die jaarlijks helpen bij het opbouwen van de weren, kijken uit naar een verklaring voor het wegblijven van de ansjovis. “Twee jaar op rij geeft te denken.”

Bron: BN/DeStem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *