Nieuwsarchief 2012

Bedenker van het Bergse AAA-menu overleden

In memoriam Stij Bosters (1944-2012)

Wie AAA zegt, zou ook B moeten zeggen. De B van Bosters, Stij Bosters. Want híj was het die in 1973 of 1974 op het idee kwam om de drie Bergse streekproducten asperges, ansjovis en aardbeien in één menu samen te brengen.

Om precies te zijn: gekookte asperges met aardappelen als voorgerecht, gebakken ansjovis (gevangen door Bergse vissers in de Oosterschelde) met frietjes en mayonaise als hoofdgerecht en aardbeien met ijs en slagroom als nagerecht. Het AAA-menu is een begrip geworden, in zijn woonplaats Bergen op Zoom en ver daarbuiten. Dat geldt eveneens voor De Bloemkool, het restaurant aan de Wouwsestraatweg waar hij dertig jaar lang de scepter maar niet de pollepel zwaaide.

In 1972 nam Stij het etablissement over van zijn vader, om het in 2001 door te geven aan zijn zoon Toon. In die dertig jaar groeide het uit van een wegrestaurant, waar klanten terecht konden voor eenvoudig eten zoals kip en friet, tot een echt restaurant dat Bergen culinair op de kaart zette en waar klanten graag terugkwamen.

Ook voor de gezelligheid, trouwens. Stij stond namelijk eveneens bekend om zijn grote gastvrijheid, was graag onder de mensen en tapte aan de bar behalve bier ook graag moppen. Werken deed hij elke dag. Zijn spaarzame vrije tijd bracht hij door op de golfbaan en als fervent visser vierde hij zijn vakanties het liefst in Ierland. In oktober 2011 ging zijn gezondheid bergafwaarts. Stij laat een vrouw, een zoon, een dochter, vijf kleinkinderen, veel dierbare herinneringen en het AAA-menu na.

BN/DeStem 16 mei 2012, Annelies Vlaanderen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *