Laatste nieuws

11 mei: smaakvol officieel startsein van het weervisserijseizoen

Vanmiddag vond in Restaurant Canise van de Zoomvliet Hotelschool het officiële startsein van het weervisserijseizoen plaats. Stichting Behoud Weervisserij had een aantal gemeentebestuurders en vertegenwoordigers van samenwerkingspartners (Brabants Landschap, Cultuurbedrijf, Hotelzeezicht Creatief Collectief, Rabobank, Stadlander Buurtcultuurfonds, Stichting Bezichtiging Monumenten, Stichting Proefmei, Tapavino, Vrienden van de Weervisserij, Zoomvliet College, en de media BN/DeStem, BoZ Bode en het nieuwe medium In de Buurt) uitgenodigd. Als vanzelfsprekend waren Cor, Lena en Rian van Dort ook present. Felix Kools, Pieter Riedijk en Marc van der Steen namen de honneurs van SBW waar. Laatstgenoemde ging in zijn welkomstwoord in op de groei van de belangstelling voor de weervisserij: het prachtige boek De Weervissers van Bergen op Zoom is uitverkocht, het bezoek via de vaartochten blijft onverminderd hoog en groeit naar verwachting dit seizoen naar boven de 900 met wellicht wel 1000 deelnemers en het aantal vrijwilligers is in twee jaar tijd gestegen van 10 naar 27. Dit seizoen wordt door vrijwilligers mee gevist met de Fa. Van Dort, die dit jaar 90 jaar actief is in de weervisserij.

We constateren met trots dat de weervisserij de afgelopen jaren fors meer in de belangstelling is komen te staan. Het is meer en meer een vaste waarde geworden in de vrijetijdseconomie en de culinaire beleving op de Brabantse Wal en omgeving. Met de aanvragen in voorbereiding voor de Weervisserij als Cultureel Immaterieel Erfgoed en de Bergse ansjovis als Europees Streekproduct willen deze beweging voorwaarts duurzaam verankeren.

De 30 aanwezigen hebben een bijzonder smaakvolle en sfeervolle start van het weervisserijseizoen meegemaakt met alle drie de Bergse A’s en zelfs de 4e A, het Thoolse aardappeltje. We wensen iedereen een heerlijk AAA-seizoen toe!

Lees ook BN/DeStem: //www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/belangstelling-voor-weervisserij-groeit-fors~a2296e43

Het voorgerecht met geep en makreel
Cor, Rian en Lena van Dort
Het hoofdgerecht met ansjovis en asperges
De gasten genieten!
De gerechten worden vakkundig uitgeserveerd door studenten van de Zoomvliet Hotelschool!
Het dessert met aardbeien en merenque
Het team studenten van de keuken en deels van de bediening: alle lof!!!